מאת: גוני יצחקי- ינאי וגילה יניב
לא אחת אנו מוצאים את עצמנו תקועים- תקועים בקריירה שלנו, תקועים בעשייה שלנו, תקועים בחיים שלנו, ולא מצליחים לזוז!
בעצם מה זה אומר עלינו ? למה זה כל כך כואב לנו ? ומה אפשר לעשות כדי להתניע מחדש ולצאת מהתקיעות ?
מה זה בעצם תקיעות? כל אחד מאיתנו נאלץ להכיר זאת מפעם לפעם… תקיעות יכולה לבוא לידי ביטוי בגוף או בנפש ( ואף בשניהם יחד..) תקיעות יכולה להיות בתחומי חיים שונים (ביניהם: קריירה, זוגיות, חברות, הורות ..) .
כשאנחנו בתקיעות , אנו שרויים במצב ממנו אנו חפצים להיחלץ, אנו רוצים "לזוז", "לצאת", להתקדם אך משהו לא מאפשר לנו!, וזה עשוי לעורר בנו תסכול, כעס ובעיקר יש בתקיעות הרבה כאב ופחד.
תקיעות היא חוויה של עצירה. משהו תקוע ומחייב אותנו לעצור ולהתבונן. בעולם המערבי, אנו מתקשים לעצור, ותקיעות נחשבת למעכבת ולא מספיק לגיטימית. המסרים המופנמים בנו הם של התקדמות וזרימה קדימה הם מהות החיים ואילו עצירה פירושה תקלה, והיא במהותה לא בסדר. העצירה ואי ההתקדמות שהם שורשיה של תחושת התקיעות, מביאים איתם חששות ופחדים, ובעקבותיהם הרגשת כישלון, ייאוש ואשמה.אנחנו רוצים כל כך לזוז ופשוט לא מצלחים .כי משהו מחייב אותנו לעצור, לחכות, להתבשל, להתבונן ,כאילו הופעל "בלם" פנימי .
תקיעות היא למעשה שלב התפתחותי טבעי במסלול זרימתנו, היא תהליך נורמטיבי ובלתי נמנע אצל אנשים גדלים; פירושה שהגענו למקום בו משהו ברמת הבשלות שלנו עדיין לא מוכן להמשך הדרך או זקוק לדרך אחרת. אולי משהו בתחום המיומנויות, אולי משהו ברמת המודעות. זה כרגע תהליך ב"הריון", בשלב כזה או אחר של הנצה והתפתחות, אך עדיין לא נולד, עדיין לא בשל לצאת לאור.
תקיעות זקוקה לזמן שלה, כדי שהשינוי המיועד יבשיל ,יתפתח, יתבהר.
תקיעות הינה חלק הכרחי מתהליך של שינוי .
ניסיונותיו להיחלץ מתקיעות בזמן שאינו נכון לנו רק הולכים ומחזקים את לפיתתו העיקשת של התקיעות, ואם לא מאפשרים לתקיעות להיות היא עשויה ללכת ולהחמיר ואף להתרחב לעוד ועוד תחומים בחיינו.
אז החדשות הרעות הן שזה כואב, מתסכל ומייאש להיות בתוך התקיעות ועם זאת החדשות הטובות הן שתקיעות מניעה אותנו למצוא פיתרונות ולצאת לכיוון של שינוי .
"לכל אדם יש שביל" הינו מרכז המתמחה בעזרה לאנשים החשים וחווים תקיעות בתחום הקריירה. הכותבות: גוני ינאי יצחקי, גילה יניב .